viernes, 1 de marzo de 2019

14. MANGA I ANIME


Anime: L'anime és un mitjà de gran expansió al Japó, sent al mateix temps un producte d'entreteniment comercial i cultural, cosa que ha ocasionat un fenomen cultural en masses populars i una forma d'art tecnològic. Poden fer front als temes i gèneres tan diversos com l'amor, aventura, ciencia-ficció, contes infantils, literatura, esports, horror, fantasia, comèdia i molts altres.
Es caracteritza fonamentalment per l'ús particular de l'anomenada animació limitada, l'expressió en pla, la suspensió del temps, la seva amplitud temàtica, la presència de personatges històrics, la seva complexa línia narrativa i sobretot, un peculiar estil de dibuix, amb personatges caracteritzats per ulls grans i ovalats, de línia molt definida, colors cridaners i moviment reduït dels llavis.

Manga: El manga japonès constitueix una de les tres grans tradicions historietísticas a nivell mundial. Abasta una extensa varietat de gèneres i arriba a públics diversos. És una part molt important del mercat editorial del Japó i motiva múltiples adaptacions a diferents formats: sèries d'animació, conegudes com animi, o d'imatge real, pel·lícules, videojocs i novel·les. Aquest gènere no es va fer popular fins després de la 2ª Guerra Mundial i també ha conquerit poc a poc el mercat occidental.
TIPUS DE MANGA:
Shonen: dirigit a nois adolescents o preadolescents, les seves històries solen incloure acció, amistat, esport, humor i un repartiment de personatges d'edat similar a la dels seus lectors.
Shojo: L'equivalent del shônen per a noies de la mateixa edat, es caracteritza per centrar-se en relacions romàntiques, emocions, humor i protagonistes femenines, ja sigui en escenaris fantàstics, d'època o instituts.
Seinen: Orientat a homes joves i adults, el seu contingut utilitza temes madurs com a política, ciència-ficció, drama, violència explícita o contingut sexual, sense oblidar l'acció, els esports o la comèdia.
Josei: Mànigues dirigits a dones joves i adultes, solen compartir temes amb el shôjo però a través d'una perspectiva més madura, afegint elements dramàtics, eròtics o d'acció.
Kodomo: Aquestes obres tenen com a lectors a nens i nenes, amb històries senzilles generalment plenes d'humor, aventures i lliçons morals.
Yaoi: representa relacions amoroses i / o sexuals entre homes.
Yuri: Similar a l'yaoi però descrivint relacions romàntiques entre dones, amb sexe explícit o sense.
Hentai: Manga amb contingut pornogràfic i destinat als majors d'edat, especialment homes.

Studio Ghibli: és un estudi japonès d'animació, considerat per la crítica especialitzada i molts cinèfils com un dels millors estudis d'animació del món en l'actualitat. El nom Ghibli va ser triat per Hayao Miyazaki i deriva de la paraula italiana «ghibli», basada en el nom del vent càlid del desert que bufa a Líbia.

ÇHayao Miyazaki: és un director de cinema d'animació, productor, presentador, il·lustrador, dibuixant de mànigues i productor d'anime japonès, de renom internacional i amb una carrera de cinc dècades. Entre els seus films d'animació més populars es troben títols com El viatge de Chihiro (que va superar els ingressos en taquilles del Japó i va superar l'èxit obtingut per Titanic, també va obtenir el premi com Pel·lícula de l'Any en els Premis de l'Acadèmia del Japó, i va ser la primera pel·lícula d'anime en guanyar un Premi Óscar).

No hay comentarios:

Publicar un comentario